Friday, September 30, 2011
Smeshariki
Sist uke ble jeg spurte om jeg kunne lage to kaker til et barnehjem her i Moskva, og selvsagt sa jeg ja. Jeg synes det å lage kaker til barn er så utrolig gøy og givende, det skal så lite for å glede et barn, mens vi voksne krever så mye mere.Jeg lurer på hvor vi mistet denne evnen, er vi så mye inn i vårt arbeid, karriere, mangel på tid og så videre at vi glemmer alle de små gleder her i livet? Heldigvis så bringer vanligvis kaker stor glede hos både voksne og barn . Jeg hadde det hvertfall veldig gøy når jeg lagde disse kakene. Den søte damen som bestilt kake sa jeg kunne gjøre hva jeg ville, så jeg endte opp med å lage to av mine favoritt karakterer fra en veldig morsom russisk tegnefilm-serien. Jeg liker spesielt den romantiske væren kalt Barash, han er håpløst forelsket i en søt liten gris. Det rosa pinnsvinet Ezhik er også en søt liten kar.Siden kaken var til barn laget jeg en Regnbue-vanilje kake og fylte den med tutti-frutti krem. Det ble en skikkelig gladkake både utenpå og inne :)
Saturday, September 17, 2011
Geisha
Noen ganger får jeg kakeideer jeg må lage, får nesten ikke sove før kaken er laget, denne kake er en sånn kake. En av mine gode venner poster alltid fantastiske japanske bilder på Facebook, jeg har alltid hvert fascinert av japanske dukker og vifter, synes de er utrolig vakre. Kaken inni har også en liten historie :) I min ungdom mine venner og jeg pleide å kjøre min fars båt til nabo bygden for å kjøpe kuleis. Det som var så spesielt med denne isen var at den alltid var helt enorm, så for en liten penge fikk vi en enorm is. Den isen jeg spiste desidert mest der var " 1kule" pistasj is og "1 kule" sjokoladeis. Så denne kaken er bakt etter disse smakene. Den nederste kaken er en Sjokoladekake fylt med pistasjkrem med pistajnøtter i og den øverste er en pistajkake fylt med sjokoladekrem med hakket sjokoladebiter. Den smakte helt fortreffelig, nesten like god som min favoritt is :)
Friday, August 19, 2011
Flykake
Denne kaken lagde jeg til en liten gutt som fylt hele 4 år. Jeg fikk lov til å lage hva jeg ville, og dette ble resultatet. Jeg prøvde å få det til å se ut som en barnetegning , så jeg tok fram tegnekunnskapene mine fra barneskolen :) Kaken er en Mild sjokoladekake fylt med bringebærsyltetøy og en rømme/bringebær-mousse :)
Sunday, August 14, 2011
Sjokoladekake med mochafyll og salte peanøtter
Til denne kaken trenger du:
- Sjokoladekake
- Sjokolade-kaffekrem
- 1 pose salte peanøtter
- 1 glass Hapå
- 250 gram mel
- 300 gram sukker
- 50 gram kakao
- 1,2 dl nøytral olje (feks.raps eller solsikke olje)
- 2 egg
- 2,35 dl kefir eller kulturmelk
- 2 ts natron
- 1/4 ts salt
- 1 ts bakepulver
- 5 ss pulverkaffe
- 2 dl vann
- Varm opp vannet og bland dette med kaffepulveret.
- Bland så alt det tørre sammen i mixebolle.
- Mix deretter eggene sammen og tilsett olje,kefir og kaffen i eggene
- Hell væsken i melblandingen mens du visper. Det letteste er selvfølgelig å bruke en mixmaster, men bare ikke sett den på full guffe, da du vil få et særdeles melete kjøkken ;)
- Når all væsken er blandet i melblandingen vil du ha en smidig og ganske tyntflytende røre.
- Ha den i en passende form, kaken på bilde er laget i en 18 cm form, men denne oppskriften passer også i en 20 cm form, kaken vil bli noe lavere enn denne.Pass på å smøre formen godt med smør eller formfett. Du kan også ha bakepapir i bunn av formen, da blir den lettere å få ut.
- Sett den i en forvarmet stekeovn 170*c-200*c ,stekes i ca.1 time. Tiden kan variere noe da stekeovner steker veldig forskjellig. Men test om kaken er ferdig med en kake-nål .
- Når du tar kaken ut av ovnen la den stå 10 min. på benken før du tar den ut av formen, Da vil den sette seg ordentlig og holde formen skikkelig. La den avkjøles helt på rist.
Sjokolade og mochakrem:
- 5 dl kremfløte
- 250 gr kaffesjokolade,evnt. vanlig kokesjokolade
- Hvis ikke du finner kaffesjokolade ,2 ts pulverkaffe
- Varm opp fløten til rett under kokepunktet, hvis den begynner å koke forandrer smaken på fløten og vil smake litt "grøtete".
- Mens fløten varmes opp del opp sjokoladen i en bolle
- Når fløten er varm hell den over sjokoladen så den smelter, deretter rør den sammen.
- Hvis du ikke finner kaffesjokolade ha kaffepulveret i fløten når den er oppvarmet,rør om så den løser seg opp , fortsett videre som beskrevet i trinn 3.
- Sett fløte/sjokoladeblandingen i kjøleskapet til den er helt kald og litt til. Dette vil ta litt tid så beregn god tid til dette.
- Da den har blitt helt kald skal den piskes opp, dette går veldig raskt . Jeg pleier å gjøre dette for hånd, hvis du gjør dette i en mixer kan den veldig lett sprekke og bli til sjokoladesmør. Så pisk den for hånd til kremen henger sammen.
- Hvis kaken din har en "vulkantopp" kutt denne av så du får en jevn kake.
- Del kaken 2 ganger så du får 3 like høye deler, til dette bruker jeg en kake-sag. Det er selvfølgelig ingen problem å gjøre dette med en brødkniv, men pass på så delene blir like høye.
- Legg toppen av kaken på et serveringsfat. Begynn med toppen og avslutt med bunnen så vil du få en rettere kake.
- Bre et passe tykt lag med Hapå over den nederste delen, dette laget behøver ikke å være så veldig høyt, da blir det veldig søtt.
- Ha så over et godt lag med salte peanøtter. Saltet i nøttene vil fremheve sjokolade og karamellsmaken i kaken og du vil ikke smake saltet.
- Bre så et mye tykkere lag med sjokoladekrem, du kan ta så mye du vil ha av dette.Jeg er veldig glad i kaker med mye fyll så jeg har en god del.
- Pass på at fyllet er jevnt ,hvis ikke blir kaken din skjev.
- Ha så den midtre delen av kaken over sjokoladekremen og gjør det sammen som i trinn 4-7
- Kaken på bildet er dekket med sukkerpasta men de som ikke vil ha den så avansert anbefaler jeg å lage dobbel porsjon med sjokolade-kaffekremen og kle den med det.
Saturday, August 13, 2011
Mini bryllupskake
Her er en liten bryllupskake til 10 personer. Det er alltid utrolig gøy å lage bryllupskaker, man er på en måte en liten del av noens store dag, selv om det bare er med en liten kake. Hun som skulle ha kaken ringte dagen før bryllupet og spurte om jeg kunne lage en bryllups kake. Lurer egentlig på hvor lenge dette bryllup har vært planlagt, eller kanskje de har et Las Vegas kapell her i Moskva ;) Men kake ble det hvertfall... Vaniljekake fylt med cappuccino-mousse og hvit sjokolade/vanilje-mousse
Tuesday, August 9, 2011
Alt mulig mousse oppskrift.
Mousse-kaken under er en Blåbær yoghurt kake, men det er bare en av mange muligheter med denne oppskriften. Man kan bruke hva man vil av smak i den, men smaker best med syrlige smaker.Den kan også brukes til å fylle kaker med.
Så her er en basic mousse oppskrift:
- 4 dl fruktpuré eller juice
- 200 gr sukker
- 5-6 pl gelatin ( 5 pl hvis det er til mousse-kake, 6pl hvis det er til fyll i kaker)
- 5 dl krem
1 Legg gelatinen i vann så den bli bløt
2 Varm opp 2 dl av væsken sammen med sukkeret, til sukkeret er oppløst
3 Ha gelatinen i den varme væsken så den løser seg opp
4 Bland dette med den kalde væsken
5 Pisk så kremen lett, den skal være bløt i konsistensen men likevel fast.
6 Når væsken er helt kald blandes den i kremen med en visp, eller på sakte fart i mixeren.
7 ha mousse i en kakeform med et tynt lag med feks. vaniljekake bunnen som her , eller bruk den som i fyll i en kake.2 Varm opp 2 dl av væsken sammen med sukkeret, til sukkeret er oppløst
3 Ha gelatinen i den varme væsken så den løser seg opp
4 Bland dette med den kalde væsken
5 Pisk så kremen lett, den skal være bløt i konsistensen men likevel fast.
6 Når væsken er helt kald blandes den i kremen med en visp, eller på sakte fart i mixeren.
Tips: Når jeg bruker denne som kake holder den til en 22 cm form med en tynn kakebunn i bunn Du kan som sagt ha hvilken som helst fruktpure du vil i den, men de som jeg synes smaker best er bringebær,pasjonsfrukt,sitrusfrukter,jordbær/lime eller forskjellige typer yoghurter :)
Lykke til!
Thursday, July 21, 2011
Kanel Brioche
For mange år siden var jeg kokke lærling på en liten Michelin restaurant i Oslo.Jeg lærte vanvittig mye der og elsket hvert øyeblikk av tiden jeg var der. Alle de eksklusive rettene som ble bært ut til gjestene var både lekre og smaksfulle. Men det er noen matopplevelser jeg husker bedre enn andre fra den tiden. En av disse er bakverket fransk brioche. Jeg husker enda den fantastiske lukten av nystekte brioche og de så delikate og smakfulle ut. Og smake fikk virkelig norsk gjørbakst til å blekne, de var så mye saftigere og mykere og smakte nydelig av safran og godt smør. Så nostalgisk som jeg er bestemte jeg meg for å lage disse herlighetene, riktignok ikke med safran men med kanel av beste sorten :) Og jeg angrer ikke et sekund, de er like nydelige som jeg husker de, så Kanel Brioche bør man prøve en gang i livet, eller flere:)
Subscribe to:
Posts (Atom)