Creme brulee betyr egentlig brent krem på fransk. Det høres ikke veldig innbydendes ut på norsk men creme brulee er etter min smak kanskje en av de beste dessertene som finnes . Dette er vel egentlig en dessert som man ofte spiser når man er på restaurant, men er egentlig veldig enkel å lage hjemme. Jeg er sikker på du kan imponere de mest kresene gjester med denne deilige desserten.
Creme brulee grunnoppskrift5-8 pers. Kommer ann på størelsen på formene dine.4 eggeplommer fra store egg100 gr sukker1-2 vaniljestenger4 dl fløte1 dl melk
1. Start med å skille eggeplommene og hvitene, ha eggeplommene i en stor bolle.Og finn frem en trådsil, brukes litt senere.2. Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene, ikke kast stengene.3. Bland fløte,melk,sukker,vaniljefrøene og vaniljestengene i en kjele,varm dette opp til kokepunktet.Ikke la det koke, da kan det få litt “grøtsmak”.4. Hell så melkeblandingen over eggeplommene mens du pisker,hvis du ikke pisker vil du ha en eggerøre i bunn av bollen.5. Hell så alt tilbake i kjelen og varm det hele opp igjen til det begynner å tykne, rør hele tiden. Det som er veldig viktig er å IKKE koke blandingen, da vil eggeplommene skille seg fra melkeblandingen og bli til eggerøre.6. Med en gang du merket at melkeblandingen begynner å tykne litt, som en vaniljesaus, sil den over i en bolle. Ha både bollen og silen klart. Hvis du lar fløteblandingen stå i kjelen uten å røre vil den skille seg.7. Ha så creme brulee smeten i små ildfaste porsjonsformer.stekes ved 150*c i ca 30-40 minutter. Når den er ferdig skal den være kremete i konsistensen , altså en mellomting mellom flytende og pudding. Avkjøl den helt, natten over er det beste! Den vil sette seg en god del ved avkjøling og få en mere kremete konsistens.8. Creme brulee serveres med et sukkerlokk, det er litt forskjellige måter du kan gjøre det på. Det letteste er hvis du har en skibrenner eller en creme brulee brenner.Det du gjør da er å ha 1-2 spiseskjeer med sukker over den kalde creme bruleen, pass på å dekke hele flaten.Hell så av resten av sukkeret, og smelt sukkeret forsiktig med brenneren. Hvis du ikke har brenner kan du smelte sukkeret under grillen i ovnen. Hvis du ikke har verken brenner eller grill kan du gjøre juksemetoden. Da smelter du sukker med litt vann i en kjele,la det koke til det blir lett brunt. Hell det så på bakepapir ,tynt lag.Når det er avkjøl brekk av flak og dander de fint på creme bruleen.
Tips: Ikke kast vaniljestangen når du har brukt den, det er fortsatt masse smak i den og passer perfekt til å lage hjemmelaget vaniljesukker av. Det du gjør da er å skylle vaniljestangen, la den tørke, ha den i et syltetøyglass med sukker eller melis og du vil få det nydeligste hjemmelagede vaniljesukkeret.
Hvis du har lyst til å gjøre noe uten om det vanlige med creme bruleen kan du gjøre som jeg har gjort på bilde her.
Her er oppskriften på det oppskriften:
Frøene fra 1/2 vaniljestang, eller 1 ts vaniljesukker av den gode typen
70 gram melis
150 gram romtemperert smør
250 gram hvetemel
1 ts bake-pulver1 eggeplomme
vann
g
1. Bland frøene fra vaniljestangen med 1 ss av melis.
2. Bland resten av ingrediensene unntatt vannet og eggeplommen i en bolle eller rett på en ren benk.
3. kna inn en eggeplomme og kaldt vann til deigen er smidig men ikke klissete.
4. La deigen ligge i kjøleskapet i minimum 1 time.
5. Smør små former eller muffins-brett. Form med hendene små "skåler" av deigen og ha de i formene, press deigen godt ned i formene og opp på kanten, deigen vil sige litt ned ved steking.
7. Halvstek de i en forvarmet ovn ved ca 200 grader, dette tar ca 5-10 min. De skal ikke bli brune, men rett før.
8. Når du tar de ut av ovnen pensl de med en gang med eggehvite for å lukke evnt. sprekker og hull i kjekskoppen.
9.La avkjøles noe . Ta så kjeksformene ut av formene som du har brukt.Hell så creme brulee smeten i kjeksformene og stek de til creme bruleen har tyknet som forklart på basisoppskriften. Det kan variere i tid etter hvor store former du har brukt.
10. La de avkjøles helt, natten over er det beste.11. Jeg serverte disse med rom-kokte aprikoser, det smakte nydelig. Jeg hadde også en rom-kokt aprikos i hver av formene.
Tuesday, October 11, 2011
En liten munnfull Créme Brûlée
Friday, September 30, 2011
Smeshariki
Sist uke ble jeg spurte om jeg kunne lage to kaker til et barnehjem her i Moskva, og selvsagt sa jeg ja. Jeg synes det å lage kaker til barn er så utrolig gøy og givende, det skal så lite for å glede et barn, mens vi voksne krever så mye mere.Jeg lurer på hvor vi mistet denne evnen, er vi så mye inn i vårt arbeid, karriere, mangel på tid og så videre at vi glemmer alle de små gleder her i livet? Heldigvis så bringer vanligvis kaker stor glede hos både voksne og barn . Jeg hadde det hvertfall veldig gøy når jeg lagde disse kakene. Den søte damen som bestilt kake sa jeg kunne gjøre hva jeg ville, så jeg endte opp med å lage to av mine favoritt karakterer fra en veldig morsom russisk tegnefilm-serien. Jeg liker spesielt den romantiske væren kalt Barash, han er håpløst forelsket i en søt liten gris. Det rosa pinnsvinet Ezhik er også en søt liten kar.Siden kaken var til barn laget jeg en Regnbue-vanilje kake og fylte den med tutti-frutti krem. Det ble en skikkelig gladkake både utenpå og inne :)
Saturday, September 17, 2011
Geisha
Noen ganger får jeg kakeideer jeg må lage, får nesten ikke sove før kaken er laget, denne kake er en sånn kake. En av mine gode venner poster alltid fantastiske japanske bilder på Facebook, jeg har alltid hvert fascinert av japanske dukker og vifter, synes de er utrolig vakre. Kaken inni har også en liten historie :) I min ungdom mine venner og jeg pleide å kjøre min fars båt til nabo bygden for å kjøpe kuleis. Det som var så spesielt med denne isen var at den alltid var helt enorm, så for en liten penge fikk vi en enorm is. Den isen jeg spiste desidert mest der var " 1kule" pistasj is og "1 kule" sjokoladeis. Så denne kaken er bakt etter disse smakene. Den nederste kaken er en Sjokoladekake fylt med pistasjkrem med pistajnøtter i og den øverste er en pistajkake fylt med sjokoladekrem med hakket sjokoladebiter. Den smakte helt fortreffelig, nesten like god som min favoritt is :)
Friday, August 19, 2011
Flykake
Denne kaken lagde jeg til en liten gutt som fylt hele 4 år. Jeg fikk lov til å lage hva jeg ville, og dette ble resultatet. Jeg prøvde å få det til å se ut som en barnetegning , så jeg tok fram tegnekunnskapene mine fra barneskolen :) Kaken er en Mild sjokoladekake fylt med bringebærsyltetøy og en rømme/bringebær-mousse :)
Sunday, August 14, 2011
Sjokoladekake med mochafyll og salte peanøtter
Til denne kaken trenger du:
- Sjokoladekake
- Sjokolade-kaffekrem
- 1 pose salte peanøtter
- 1 glass Hapå
- 250 gram mel
- 300 gram sukker
- 50 gram kakao
- 1,2 dl nøytral olje (feks.raps eller solsikke olje)
- 2 egg
- 2,35 dl kefir eller kulturmelk
- 2 ts natron
- 1/4 ts salt
- 1 ts bakepulver
- 5 ss pulverkaffe
- 2 dl vann
- Varm opp vannet og bland dette med kaffepulveret.
- Bland så alt det tørre sammen i mixebolle.
- Mix deretter eggene sammen og tilsett olje,kefir og kaffen i eggene
- Hell væsken i melblandingen mens du visper. Det letteste er selvfølgelig å bruke en mixmaster, men bare ikke sett den på full guffe, da du vil få et særdeles melete kjøkken ;)
- Når all væsken er blandet i melblandingen vil du ha en smidig og ganske tyntflytende røre.
- Ha den i en passende form, kaken på bilde er laget i en 18 cm form, men denne oppskriften passer også i en 20 cm form, kaken vil bli noe lavere enn denne.Pass på å smøre formen godt med smør eller formfett. Du kan også ha bakepapir i bunn av formen, da blir den lettere å få ut.
- Sett den i en forvarmet stekeovn 170*c-200*c ,stekes i ca.1 time. Tiden kan variere noe da stekeovner steker veldig forskjellig. Men test om kaken er ferdig med en kake-nål .
- Når du tar kaken ut av ovnen la den stå 10 min. på benken før du tar den ut av formen, Da vil den sette seg ordentlig og holde formen skikkelig. La den avkjøles helt på rist.
Sjokolade og mochakrem:
- 5 dl kremfløte
- 250 gr kaffesjokolade,evnt. vanlig kokesjokolade
- Hvis ikke du finner kaffesjokolade ,2 ts pulverkaffe
- Varm opp fløten til rett under kokepunktet, hvis den begynner å koke forandrer smaken på fløten og vil smake litt "grøtete".
- Mens fløten varmes opp del opp sjokoladen i en bolle
- Når fløten er varm hell den over sjokoladen så den smelter, deretter rør den sammen.
- Hvis du ikke finner kaffesjokolade ha kaffepulveret i fløten når den er oppvarmet,rør om så den løser seg opp , fortsett videre som beskrevet i trinn 3.
- Sett fløte/sjokoladeblandingen i kjøleskapet til den er helt kald og litt til. Dette vil ta litt tid så beregn god tid til dette.
- Da den har blitt helt kald skal den piskes opp, dette går veldig raskt . Jeg pleier å gjøre dette for hånd, hvis du gjør dette i en mixer kan den veldig lett sprekke og bli til sjokoladesmør. Så pisk den for hånd til kremen henger sammen.
- Hvis kaken din har en "vulkantopp" kutt denne av så du får en jevn kake.
- Del kaken 2 ganger så du får 3 like høye deler, til dette bruker jeg en kake-sag. Det er selvfølgelig ingen problem å gjøre dette med en brødkniv, men pass på så delene blir like høye.
- Legg toppen av kaken på et serveringsfat. Begynn med toppen og avslutt med bunnen så vil du få en rettere kake.
- Bre et passe tykt lag med Hapå over den nederste delen, dette laget behøver ikke å være så veldig høyt, da blir det veldig søtt.
- Ha så over et godt lag med salte peanøtter. Saltet i nøttene vil fremheve sjokolade og karamellsmaken i kaken og du vil ikke smake saltet.
- Bre så et mye tykkere lag med sjokoladekrem, du kan ta så mye du vil ha av dette.Jeg er veldig glad i kaker med mye fyll så jeg har en god del.
- Pass på at fyllet er jevnt ,hvis ikke blir kaken din skjev.
- Ha så den midtre delen av kaken over sjokoladekremen og gjør det sammen som i trinn 4-7
- Kaken på bildet er dekket med sukkerpasta men de som ikke vil ha den så avansert anbefaler jeg å lage dobbel porsjon med sjokolade-kaffekremen og kle den med det.
Saturday, August 13, 2011
Mini bryllupskake
Her er en liten bryllupskake til 10 personer. Det er alltid utrolig gøy å lage bryllupskaker, man er på en måte en liten del av noens store dag, selv om det bare er med en liten kake. Hun som skulle ha kaken ringte dagen før bryllupet og spurte om jeg kunne lage en bryllups kake. Lurer egentlig på hvor lenge dette bryllup har vært planlagt, eller kanskje de har et Las Vegas kapell her i Moskva ;) Men kake ble det hvertfall... Vaniljekake fylt med cappuccino-mousse og hvit sjokolade/vanilje-mousse
Tuesday, August 9, 2011
Alt mulig mousse oppskrift.
Mousse-kaken under er en Blåbær yoghurt kake, men det er bare en av mange muligheter med denne oppskriften. Man kan bruke hva man vil av smak i den, men smaker best med syrlige smaker.Den kan også brukes til å fylle kaker med.
Så her er en basic mousse oppskrift:
- 4 dl fruktpuré eller juice
- 200 gr sukker
- 5-6 pl gelatin ( 5 pl hvis det er til mousse-kake, 6pl hvis det er til fyll i kaker)
- 5 dl krem
1 Legg gelatinen i vann så den bli bløt
2 Varm opp 2 dl av væsken sammen med sukkeret, til sukkeret er oppløst
3 Ha gelatinen i den varme væsken så den løser seg opp
4 Bland dette med den kalde væsken
5 Pisk så kremen lett, den skal være bløt i konsistensen men likevel fast.
6 Når væsken er helt kald blandes den i kremen med en visp, eller på sakte fart i mixeren.
7 ha mousse i en kakeform med et tynt lag med feks. vaniljekake bunnen som her , eller bruk den som i fyll i en kake.2 Varm opp 2 dl av væsken sammen med sukkeret, til sukkeret er oppløst
3 Ha gelatinen i den varme væsken så den løser seg opp
4 Bland dette med den kalde væsken
5 Pisk så kremen lett, den skal være bløt i konsistensen men likevel fast.
6 Når væsken er helt kald blandes den i kremen med en visp, eller på sakte fart i mixeren.
Tips: Når jeg bruker denne som kake holder den til en 22 cm form med en tynn kakebunn i bunn Du kan som sagt ha hvilken som helst fruktpure du vil i den, men de som jeg synes smaker best er bringebær,pasjonsfrukt,sitrusfrukter,jordbær/lime eller forskjellige typer yoghurter :)
Lykke til!
Subscribe to:
Posts (Atom)